Uluslararası hukuk yönetmeliklerinin ve ulusal hukukumuzun ülkemizde eşit olarak yerine getirilmesi açısında Bafa, Beçin, Ören, Selimiye, Güvercinlik, Kıyıkışlacık, Boğaziçi, Güllük, veya Milas gibi turizm yörelerinde uzun yahut kısa periyot için yaşamı sürdüren Türk yurttaşı olmayan yabancı yurttaşlar bir takım olanaklara ve aynı zamanda yükümlülükleri vardır. Kanunen ecnebilerin olanak ve yükümlülükleri ile ilgili Türk yurttaşı olmayan bireylerinin Türkiye Cumhuriyeti ile arasındaki yasal münasebetinin temin edildiği en önemli ana faktörlerindan biri mutlaka oturma veya ikamet müsaadesidir.
Bodrum gibi turistik bir yerde yaşamak bir insanın kanuni açısından mevcudiyetini devam ettirmek için ikamet veya yaşama karar verme gücünün tercih ettiği yöresidir. Ülkemizde ikamet eden ecnebi kişiler hiç kimsenin baskısında olmayan kendi iradesiyle bu muhit ikametgah olarak usülen ikamet ettiği ulusunun yetkili merci ve makamları yoluyla haberdar etmektir. Türk vatandaşı olmayan yabancı insanların toplum ve yasal tüzükler yapısında ihtiyaç duyduğu bu düzenleme kesinlikle ülkemizin hudutları dahilinde olan Türk yurttaşı olmayan insanlar için aynı zamanda da muteberdir.
Bafa, Beçin, Ören, Selimiye, Güvercinlik, Kıyıkışlacık, Boğaziçi, Güllük, veya Milasta yaşamını sürdüren Türk yurttaşı olmayan insanların toplum nizamı, diğer bir yandan da ülkemizdeki yasal düzeni açısından önemli ihtiyaç olan oturma müsaadesi; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan vatandaşlara yurdumuzun sınırları içerisinde kesin bir dönem için ve kesin bir muhitte oturma hakkı bulunduran dokümandır. Salahiyetli mercileri vasıtasıyla çıkartılan bu müsaade veya diğer adıyla özgürlük belgesi, yabancı şahsın lüzumlu koşulları temin edilmesi ve isteği doğrultusunda tanzim edilmektedir.