E-İkamet izni başvurusu işlemlerinde 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun düzenlediği usulüne göre refakat usulü kaldırılmış ve Türk yurttaşı olmayan her şahsının başvurusu ve izin belgesi veya dokümanı tek başına veya ayrı ayrı düzenlenecektir.
E-İkamet izni başvuruları, Türk yurttaşı olmayan kişi aracılığıyla bizzat kendisi yapabilir yahut şahsın yasal temsilcisi veya temsilcisi yani hukuk danışmanı vasıtasıyla da yapabilir. Fakat bu konuda ilgili merci ve makama verilen karar verme yetkisine istinaden başvurusu onaylayana ilgili salahiyetli daire başvuru süresince Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmayanın hazır bulunmaları aynı zamanda talep edebilecektir. Güvercinlik, Yalıçiftlik, Mumcular, Kızılağaç, Torba, Gündoğan, Gölköy, Türkbükü, Yalıkavak, Gümüşlük, Kadıkalesi, Turgutreis, Akyarlar, Ortakent-Yahşi, Bitez, Konacık, Kıyıkışlacık, Boğaziçi, Gümbet, Güllük, Milas veya Bodrumda yaşayan ecnebilerin dilimizi bilmemesi durumunda, Bodrum Danışmanlık, Tercüme ve Çeviri Bürosu olarak bu tür e-oturma müracaatı esnasında çeviri hizmeti yerine getirmektedir.
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun meydana getirdiği bir başka değişiklikse çalışma izninin e-ikamet izni yerine geçmesidir. Kanunun 27’nci maddesi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmayan kişinin çalışma izni sağlanması durumunda ek olarak e-ikamet izni hazır bulundurmasına gereklidir ve çalışma izni süresince Türkiye Cumhuriyeti’nde oturma veya diğer diyimle yaşama hakkına sahiptir.